För kallt i huset

Om Ngenic Tune inte når upp till den önskade temperaturen så finns det flera olika saker som det kan bero på. Allt från inställningar i appen, att hårdvaran till Ngenic Tune fungerar, kopplingen till värmesystemet samt att värmesystemet i sig fungerar. Här går vi igenom några av de vanligaste felen som man bör kontrollera.

Ser allt okej ut i appen?

Först kan det vara bra att kolla appen och säkerställa att du har valt en högre önskad temperatur. Efter att du ändrat den önskade temperaturen kan det ta upp till ett dygn innan den nya temperaturen uppnås. Tiden det tar beror mycket på hur många grader som ändrades, husets och värmesystemet egenskaper samt utetemperaturen. Kontrollera att innegivaren och styrdosan har kontakt samt att ingen planering är inlagd i appen. Kan du avläsa en någorlunda korrekt utetemperatur i appen?


Fungerar kopplingen mellan Ngenic Tune och värmesystemet som det ska?

  • Kontrollera ditt värmesystems display: Om ditt värmesystem har en display, kontrollera vilken utetemperatur den visar. Med Ngenic Tune i funktion bör utetemperaturen motsvara den verkliga utetemperaturen plus 'påverkan'. En lägre temperatur än den verkliga indikerar att Ngenic Tune försöker höja värmen i huset. Om du ser den vanliga utetemperaturen här så kan en omstart av styrdosan vara bra. Kan du testa att ta ut batterierna en stund och sedan sätta tillbaka dem. Gör sedan en reset genom att trycka i det lilla hålet på styrdosan med ett gem.
  • Förstå vad 'Påverkan' gör: Utetemperaturen som visas av ditt värmesystem är en summa av den faktiska utetemperaturen och 'påverkan'. 'Påverkan' säger något om hur Ngenic Tune justerar ditt värmesystem. Förenklat, om 'påverkan' visar positiva värden, kommer värmesystemet att 'bromsa' och skicka ut svalare vatten till radiatorerna. Negativa värden indikerar att systemet kommer att 'värma extra mycket'. Vid utetemperaturer över cirka 20 grader, kommer inte positiva värden för 'påverkan' att leda till att systemet 'bromsar'. Vid utetemperaturer under -30 så kommer påverkan inte att få negativa värden. Om påverkan är konstant låg så har värdet troligen nått en gräns som är inställd av Ngenic. Den går att justera som du så önskar. Kontakta oss i så fall. Vanliga värden här kan vara mellan -7 eller -12 beroende på värmesystemet.

  • Om inget värde för utetemperaturen visas på värmesystemets display, kan det bero på problem med Y-kabelns kopplingar: 'Granen' bör vara ansluten mot utegivaren medan 'huset' bör anslutas till värmesystemet. Varje kopplingsdon har fyra kopplingar, två in och två ut, vilket ger totalt åtta kopplingar.


Placering av innegivare

Det kan även vara värt att fundera på placeringen av innegivare som styr. Periodvis kan det bli kallt om innegivaren är placerad i ett rum som får mycket solvärme. Störst problem här brukar vara kvällssol eller eftermiddagssol eftersom att det ofta gör att innegivaren blir varm samtidigt som utetemperaturen sjunker på kvällen.

Liknande besvär kan man få om man har en eldstad och har innegivaren för nära eldstaden. Något rum bort kan vara att föredra.


Fungerar värmesystemet som det ska?

Om Ngenic Tune fungerar som det ska så kommer systemet att säga att åt värmesystemet att det är kallt ute. Då ska värmesystemet värma huset extra mycket. Kolla in inställningar som värmekurvan, maximal framledningstemperatur och inställningar för elpatronen (gäller endast värmepumpar).

Här är några saker att fundera på för vidare felsökning av värmesystemet:

Fungerar cirkulationspumpen? Är trycket i radiatorkretsen okej? Har radiatorerna blivit avluftade under det senaste året? Finns något partikelfilter som behöver rengöras för att få bättre flöde i det vattenburna systemet? Är radiatortermostaterna öppna?


Kontakta oss på support@ngenic.se och skriv vilka saker som redan är kontrollerade så kanske vi kan hjälpa till.

Fick du svar på din fråga? Tack för din feedback Ett problem uppstod när din feedback skulle skickas. Vänligen försök igen.

Behöver du mer hjälp? Kontakta oss Kontakta oss